Sprogimas

Jaunųjų žurnalistų išvyka: redakcija, pramogos ir netikėtas susitikimas

Akmenės krašto muziejaus žurnalistų būrelio nariailankėsi laikraščio „Būdas žemaičių“ redakcijoje, domėjosi žurnalistų, dizainerių ir redaktorių darbo ypatumais. Šį vizitą įrėmino smagios pramogos: filmo peržiūra kino klube „Pirmas kadras“ bei pasičiuožinėjimas „Ledo arenoje“. Be to, akmeniškių laukė ir siurprizas  – netikėtas susitikimas su Mindaugu Jonušu.

 

Patarimai ir pamokymai

Jauniesiems žurnalistams aktualiausia buvo pamatyti, kur ir kaip „gimsta“ laikraštis, susipažinti su žurnalistų darbu ne iš pasakojimų, o gyvai: pakalbėti su laikraščio darbuotojais, pamatyti jų darbo aplinką, išklausyti jų pasakojimo apie darbo laikraštyje ypatumus. Gimnazistai pamatė pirminius laikraščio maketus kompiuteryje ir jau atspausdintus laikraščio juodraščius, susipažino su „Būdui žemaičių“  būdinga laikraščio struktūra bei gavo dovanų po naujausią laikraščio numerį.

Dizainerė-maketuotoja Kristina Galdikė atskleidė pagrindinius kriterijus, pagal kuriuos straipsniams atrenkamos nuotraukos. Informacijos, aktualių temų paieškos būdus atskleidė žurnalistė-kalbos redaktorė Gajutė Abelkienė. Akmeniškiai teiravosi, ką daryti, kai nežinai, nuo ko pradėti, kai atrodo, jog nėra jokios temos, už kurios būtų galima užsikabinti. Pasak G. Abelkienės, temas straipsniams dažnai padiktuoja ir naujai priimti įstatymai, aktualių temų galima išgirsti savivaldybių posėdžiuose, galima rašyti apie visame rajone vykstančius renginius ir pan. Be įprastų paieškos būdų ji paminėjo ir „Facebook“ socialinį tinklapį: „Ten, pavyzdžiui, neseniai radau temą straipsniui, mat vienas degalinės savininkas išsakė nuomonę alkoholio pardavinėjimo degalinėse tema. Surinksiu kitų degalinių savininkų nuomones, išklausysiu ir kitus kompetentingus šiuo klausimu asmenis, ir iš to išeis straipsnis. Svarbiausia, kad būtų išklausytos abi pusės: skirtingas nuomones ir argumentus turintys žmonės. Patys žurnalistai nuomonių niekada neišsako, jie tik išvardija faktus, o išvadas gali padaryti pats skaitytojas“, sakė žurnalistė.

Laikraščio darbuotoja jauniesiems žurnalistams patarė vengti emocinio įvertinimo: „Pavyzdžiui, jei parašysite „sukčius“ ar pan., tokia klaida gali ir iki teismo nuvesti.“ Pasak redakcijos darbuotojų, nuomonę ar įvertinimą galima leisti išsakyti pašnekovams, tuomet tai jau bus jų reikalas, jei išsakyta nuomonė nuves iki teismų. „Todėl žurnalistams visada pravartu turėti pašnekovų pasisakymų įrašus, nes gali tekti liudyti teismuose“, – patarė G. Abelkienė. Žurnalistė pateikė ir kitų naudingų patarimų jauniesiems žurnalistams, akcentavo jų dažniausiai daromas klaidas (priminė ilgojo brūkšnio ir kabučių rašymo taisykles). Redaktorė Birutė Šneideraitienė akmeniškiams linkėjo būti smalsiems, nebijoti ir mokytis bendrauti su žmonėmis, nes tai, pasak jos, svarbiausios žurnalisto savybės.

 Kvietė prisijungti

Akmeniškius nustebino redakcijoje pasirodęs Mindaugas Jonušas. Jis svečiams iš Akmenės pristatė projektą „Nebūk naivus kelyje“ bei pakvietė prisijungti prie jų Spaudos tarnybos. „Spaudos tarnyba tai projekto dalis, kurioje jaunimui suteikiame galimybę įgyti geros praktikos dirbant su visa Lietuvos spauda. Jei rašysite savo gyvenimo aprašyme, kad bendradarbiavote su mumis, kad jūsų straipsniai buvo publikuoti įvairiuose internetiniuose portaluosetai bus jums didelis pliusas“, tikino minėto projekto vadovas M. Jonušas. Mindaugas įteikė visiems akmeniškiams savo vizitines korteles ir pašmaikštavo: „Tik neskambinėkite naktimis.“

Pasisėmę naujų žinių apie žurnalistiką akmeniškiai sugrojo smagų paskutinį šios išvykos akordą „Ledo arenoje“: šoko į pačiūžas ir čiuožė, ir čiuožė... Ledas kai kuriems jauniesiems žurnalistams retkarčiais tapdavo per slidus ir jie, kaip sakoma, sugaudavo zuikį. Tie „zuikiai“ niekam nepakenkė ir, kaip buvo matyti iš veidų, nuotaikos nesugadino. Visi grįžo puikios nuotaikos. Tokia buvo jaunųjų žurnalistų gruodžio 4-oji diena.

Mindaugas LAUKYS
Autoriaus nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode