Sprogimas

Iškilmingiausias Šiaulių gimtadienio momentas – inauguruotas Garbės pilietis

Šiaulių miesto gimtadienis prasidėjo iškilmingiausia šventės ceremonija. Pirmą kartą tokioje sakralioje erdvėje – Šiaulių katedroje vyko jau dvidešimtoji Šiaulių miesto garbės piliečio inauguracija. Šiais metais garbingomis regalijomis pasipuošė visuomenininkas, kultūros ir sporto rėmėjas Algirdas Butkus.

Šiaulių gimtadienis prasidėjo pagarbos ir padėkos ceremonija už miestui ir šiauliečiams atliktus darbus. Tęsiant dviejų dešimtmečių tradiciją, „Šiaulių dienų“ metu iškiliausiems šiauliečiams, ar kitur gyvenantiems miestui nusipelniusiems žmonėms suteikiamas Šiaulių miesto garbės piliečio vardas.

Iškilmingai ceremonijai pasirinktas labiau kamerinis formatas ir šiais metais ji vyko, ko gero, įspūdingiausioje miesto erdvėje – Šiaulių katedroje. Pagerbus jau amžinybėn išėjusių Šiaulių miesto garbės piliečių atminimą, pristatyti šiais metais pasiūlyto, komisijos išrinkto ir Tarybos patvirtinto kandidato nuopelnai miestui. Dalyvaujant kitiems Šiaulių miesto garbės piliečiams, Šiaulių miesto tarybos atstovams, Seimo nariams ir visuomenės atstovams, Šiaulių miesto meras Artūras Visockas garbingas regalijas įteikė nuolatiniam kultūros ir sporto rėmėjui, Šiaulių miesto vardo garsintojui  Algirdui Butkui. Po pasirašymo Šiaulių miesto garbės piliečių knygoje, kuklus ir viešumoje retai matomas šiaulietis sakė nesitikėjęs tokio pripažinimo.

„ Ceremonijos metu neapleido mintis, kad čia ne apie mane buvo kalbama. Darbuojantis, kai kurie dalykai natūraliai atsirado. Šiauliuose gimęs verslas jau išaugo visoje šalyje, bet širdis vis tiek liko čia. Matau, kad dar labiau reikės padirbėti miestui, kiek leis jėgos ir sveikata. Ačiū visiems “, – dėkojo naujasis Šiaulių miesto garbės pilietis.

„Kasmet, išrinkdami naują Šiaulių miesto garbės pilietį, turime progą pagalvoti, kas yra garbė. Mano galva, tai svarbiausia ką žmogus turi. Tuo pačiu atkreipiame dėmesį į Garbės piliečio misiją. Turime galimybę pagerbti iškilius žmones ir tarsi įpareigoti juos savo miestą laikyti savo šeima. Šeima visiems yra svarbiausia. Šiandien šeimos sąvoka Algirdui Butkui prasiplėtė, dabar jo šeima yra visas miestas, vadinasi ir rūpesčių padaugėjo“, – ceremonijos metu kalbėjo miesto meras. Artūras Visockas taip pat perdavė Šiaulių miesto garbės piliečio, Prezidento Valdo Adamkaus linkėjimą, kad Garbės piliečiai niekada nesustotų stengiantis dėl miesto vystymosi ir pažangos.

Ceremonijos metu po Šiaulių katedros skliautais skambėjo ir ypatinga muzika, kurią atliko Viktorija Miškūnaitė ir Vilhelmas Čepinskis kartu su Šiaulių berniukų ir jaunuolių choru „Dagilėlis“ (meno vadovas Remigijus Adomaitis) ir Šiaulių kameriniu orkestru (meno vadovas  Vilhelmas Čepinskis).

2000 metais įsteigtas Šiaulių miesto garbės piliečio vardas jau suteiktas 43 kultūros, mokslo, sporto, verslo ir kitų sričių atstovams, kurie savo iniciatyvumu ir darbu yra nusipelnę Šiaulių miestui.

A. Butkus gimė Joniškyje (1951-06-26). Baigęs inžinieriaus-ekonomisto studijas, pradėjo karjerą Šiauliuose. Dirbo Šiaulių televizorių gamykloje, vėliau – Šiaulių eksperimentinėje įrengimų gamykloje. Vėliau, po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo, buvo vienas iš Šiaulių banko steigėjų, aktyviai dalyvavo auginant šį banką iki nacionalinės svarbos finansų institucijos. Tai, kad Šiaulių banko pavadinimas tapo tarsi miesto vizitine kortele finansų pasaulyje – taip pat Algirdo Butkaus nuopelnas.

Algirdo Butkaus dėka Šiaulių bankas remia jaunuosius kūrėjus, finansinė parama ir paskatinimas ne kartą skirti Šiaulių vaikų muzikos mokyklų jauniesiems talentams. Nuolat finansuojami įvairiausi miesto renginiai ir kultūros atstovai: miesto gimtadienio šventė „Šiaulių dienos“, renginys „Šiaulių naktys“, prisidėta prie paramos Šiaulių „Aušros“ muziejui ir kt. A. Butkaus iniciatyva remiamas ir sportas – Šiaulių bankas yra ilgametis Šiaulių krepšinio komandos rėmėjas.

Šiaulių banko dėmesio yra sulaukusios ir Šiaulių aukštosios mokyklos, Algirdo Butkaus iniciatyva finansuotas pasaulyje žinomo litvako, iš Šiaulių kilusio skulptoriaus Viktoro Deivido Brenerio atminimo įprasminimas.

Algirdo Butkaus nuopelnai verslo pasaulyje taip pat įvertinti apdovanojimais:

  • 2014 m. jam įteiktas  Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų garbės ženklas – sidabrinė „Darbo žvaigždė“;
  • 2015 m. jis įvertintas Šiaulių pramonininkų asociacijos apdovanojimu – Chaimo Frenkelio nominacijos statulėle;
  • 2017 m. Lietuvos pramonininkų konfederacija jam skyrė „Garbės aukso ženklą“.

Šiaulių miesto savivaldybės informacija ir nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode