Sprogimas

FUTLIARAI – paroda apie po gaubtu paslėptus muziejus

Vilniaus dailės akademijos (VDA) Telšių fakulteto skulptorius, Taikomojo meno studijų programos magistrantas Donatas Repeika rekonstrukcijai duris užvėrusiame Žemaičių muziejuje „Alka“ keletui valandų pristatė pirmąją savo personalinę parodą „Futliarai“. Ekspozicijoje – 12 naujausių skulptoriaus kūrinių: po gaubtu atsidūrę Lietuvos muziejų fotomontažai ir video projekcijos, kurios nagrinėja muziejininkystės temas ir kviečia permąstyti muziejų sampratą.

Kūrybinis projektas – tai ne tik žaismingas bandymas įdėklais apgaubti 12 Lietuvos muziejų ar jų padalinių, bet tai kartu ir provokacija, persipinanti diskusiją iššaukiančiu svarstymu. Projekte panaudotos šių muziejų nuotraukos: Lietuvos nacionalinio muziejaus (LNM) Gedimino Pilies bokšto muziejus (Vilnius), LNM Vilniaus gynybinės sienos bastėjos muziejus (Vilnius), Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus (LNDM) Radvilų rūmų dailės muziejus (Vilnius), LNDM Palangos gintaro muziejus (Palanga), Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus (Kaunas), Lietuvos etnokosmologijos muziejus (Kulionys, Molėtų r.), Žemaičių muziejus „Alka“ (Telšiai), Žemaičių vyskupystės muziejus (Varniai), Žemaičių dailės muziejus (Plungė), Kretingos muziejus (Kretinga), Antano Mončio namai-muziejus (Palanga), Lietuvos jūrų muziejus (Klaipėda).

„Parodos konceptą padiktavo reakcija į aplinkui vykstančius kultūrinius reiškinius: dėl karantino apribojimų uždaromus ir vėl atidaromus muziejus, dėl rekonstrukcijų ištuštėjusias ekspozicijų sales, kurios be žiūrovų ir eksponatų lieka tik kiautais. Dėl šių priežasčių 12 Lietuvos muziejų ar jų padalinių buvo sukurti futliarai, kurie simboliškai palaiko muziejaus funkcijas ir sukuria jiems palankią terpę išlikti. Be to, futliarai įgauna apibendrintas muziejų formas ir medžiagiškumą, dėl kurių kūriniuose pradeda nykti riba tarp architektūros ir skulptūros“, – sakė menininkas.

D. Repeika – Auksinį scenos kryžių pelniusios operos „Alpha“ kūrybinės komandos narys, Tautos fondo vardinės Elenos Urbaitytės - Urbaitis ir organizacijos „Vilnoja“ stipendijų laimėtojas. Dažnas projektų, kūrybinių dirbtuvių, Tarptautinės medalių kūrėjų stovyklos, parodų ir meno festivalių dalyvis. Perspektyvaus jauno skulptoriaus kūryboje įsipina modernus požiūris į besikeičiančius procesus, atsirandančius iššūkius ir leidžiamasi į keliamų klausimų atsakymų paieškas: Kas būtų, jeigu būtų?.. Jauno menininko kūrybiniuose procesuose nevengiama eksperimentų su skirtingomis medžiagomis. Testuodamas jas, skulptorius išpildo kūrybines vizijas, įgyvendina išsikeltus uždavinius, originaliais sprendimais realizuoja sumanymus. D. Repeikos kūryba išsiskiria individualiu ir specifiniu meninio mąstymo originalumu, o jo darbuose išryškėja asmeninių simbolių bei vizijų ieškojimai. Varijuodamas savita formų stilistine maniera, menininkas kuria universaliais simboliais pripildytą pasaulį.

Žemaičių muziejuje „Alka“ suorganizuotas renginys skirtas Tarptautinei muziejų dienai paminėti. Parodos autorių D. Repeiką sveikino ir už keletui valandų įveiklintą muziejų dėkojo Žemaičių muziejaus „Alka“ direktorė Eva Stonkevičienė, kūrybines idėjas puikiai įvertino VDA Telšių fakulteto dekanas doc. Ramūnas Banys, menininko dėstytojai, kolegos, draugai.

Po parodos pristatymo gausiai susirinkę svečiai pakviesti dalyvauti edukacijoje „Piešimas ant stiklo“, kurią vedė muziejininkas-edukatorius Vygantas Paulauskas.

Nuotr. iš įstaigos archyvo

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode