Parama dėkojame




pajegasAtsižvelgdama į sparčiai augančią hibridinę grėsmę Latvijos ir Baltarusijos pasienyje, Valstybės sienos apsaugos tarnyba mobilizuoja papildomus pasieniečius, kad sustiprintų išorinės valstybės sienos apsaugą, pranešė pareigūnai.

„Tai proaktyvus žingsnis, kuriuo didiname savo buvimą ir siunčiame aiškų signalą mūsų visuomenei ir Baltarusijos valdžios institucijoms, kad čia nebus jokių juokų ir kad Latvijos bei Europos Sąjungos išorės siena yra ir bus saugoma“, – trečiadienį Latvijos televizijai sakė ministras pirmininkas Krišjanis Karinis.

Jis pridūrė, kad Baltarusijos spaudimas palaipsniui didėja.

Kaip pranešama, sprendimas dėl papildomų pajėgų telkimo priimtas dėl smarkiai išaugusios hibridinės grėsmės Latvijos ir Baltarusijos pasienyje, kai pirmadienį buvo užfiksuoti 96 asmenų bandymai nelegaliai kirsti valstybės sieną, taip pat dėl padidėjusio Baltarusijos valdžios institucijų įsitraukimo į nelegalių imigrantų srauto organizavimą.

Tai taip pat susiję su rizikos informacija, rodančia galimą hibridinės grėsmės padidėjimą, nurodo latvių pareigūnai.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai nebus išleidžiami atostogų, o šiuo metu atostogaujantys pareigūnai atšaukiami iš atostogų.

Tarnyba taip pat paprašė papildomos kariuomenės ir policijos pagalbos.

Prieš dvejus metus iš Artimųjų Rytų ir Afrikos į Lenkiją, Latviją ir Lietuvą per Baltarusijos sieną pradėjo plūsti daugybė migrantų, siekiančių patekti į Europos Sąjungą.

Atsižvelgdama į įtemptą situaciją pasienyje su Baltarusija, Latvijos vyriausybė vasario 1 dieną nusprendė iki rugpjūčio 10 dienos pratęsti nepaprastąją padėtį pažeidžiamiausiose vietovėse. Pirmą kartą Ludzos, Kraslavos ir Aukštutinės Dauguvos apylinkėse bei Daugpilio mieste ji buvo paskelbta 2021-ųjų rugpjūčio 11-ąją, siekiant kovoti su smarkiai išaugusiu nelegalių sienos kirtimų skaičiumi.

Šalies valdžios institucijos mano, kad Baltarusijos autoritarinio vadovo Aliaksandro Lukašenkos režimo bandymai išstumti migrantus per Latvijos, Lietuvos ir Lenkijos sienas yra hibridinio karo, nukreipto prieš šias šalis, metodas.

Kaip pranešama, šiemet Latvijos sienos neleista kirsti iš viso 5 799 asmenims, o 292 asmenims leista atvykti dėl humanitarinių priežasčių.

Praėjusiais metais nuo bandymo nelegaliai kirsti sieną buvo sustabdyti 5 286 asmenys. 217 asmenų į Latviją buvo įleisti dėl humanitarinių priežasčių.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode