Parama dėkojame




rizikosEuropos Komisija (EK) trečiadienį pateikė dar vieną išaiškinimą dėl į Bendriją atvykstančių rusų daiktų: leidžiama įsivežti tik tuos, kurie nekelia sankcijų apėjimo rizikos.

Kaip BNS nurodė Užsienio reikalų ministerija, tai apima, pavyzdžiui, asmeninės higienos prekes ar drabužius, esančius lagamine, kurie „akivaizdžiai bus naudojami kelionės metu“.

„(...) valstybės narės nurodytus ribojimus turėtų taikyti atsižvelgiant į proporcingumo ir pagrįstumo principus“, – rašoma ministerijos komentare.

Pagal praėjusios savaitės pabaigoje pateiktą EK išaiškinimą, į ES negali būti įleisti Rusijoje įsigyti ar registruoti automobiliai. Be kita ko, dokumente nurodoma, kad draudimas apima ir asmeninius daiktus, tačiau Lietuvos ir kitų šalių politikai paprašė papildomų išaiškinimų.

„Manau, kad drauge Užsienio reikalų ministerija, Vidaus reikalų ministerija, muitinė sėsime, peržiūrėsime, kaip tai yra įgyvendinama, kaip tai gali būti apipavidalinama darbo tvarka. Neatmesčiau, kad vėl gali būti kreipimųsi į Europos Komisiją“, – trečiadienį prieš Vyriausybės posėdį žurnalistams sakė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Anot jo, nereikėtų stebėtis, kad sankcijų įgyvendinimas kelia tiek daug klausimų, nes tai yra labai plačios apimties ribojimai, skirti Rusijos piliečiams ir jų turtui.

„Žinau, kad yra daug nusistebėjimo, kodėl tiek daug tikslinimų, noriu atkreipti dėmesį, kad tokios apimties sankcijų režimų ES nėra turėjusi savo istorijoje. Tai pirmas išbandymas, jis sudėtingas, ir mokomės eidami pakeliui – tiek mūsų institucijos informuodamos apie tam tikras problemas, tiek EK, kuri turi prisitaikyti prie realios situacijos“, – tvirtino ministras.

Jis pripažino, kad šiuo metu juntamas „atotrūkis tarp žmonių, kurie priima sprendimus dėl sankcijų tikslino, ir tų, kurie tas sankcijas įgyvendina tiesiogiai pasienyje“.

Po penktadienį EK pateikto sankcijų vykdymo išaiškinimo į Lietuvos teritoriją automobilių su rusiškais registracijos numeriais muitinė neįleidžia nuo pirmadienio, išskyrus tranzito į ar iš Kaliningrado atvejus.

Iš viso per dvi paras Lietuvos pasienyje apsisuko 36 rusiški automobiliai, kai jų vairuotojai sužinojo, jog kirtus sieną gresia transporto priemonės konfiskavimas.

Šios ES sankcijos yra skirtos apriboti prekių iš Rusijos į Bendriją patekimą.

Savo ruožtu Lietuva drauge su Baltijos valstybėmis ir Lenkija taip pat yra apsunkinusi ir pačių rusų įvažiavimą tiek į šalį, tiek į Europos Sąjungą.

Į Lietuvą leidžiami tik Vyriausybės patvirtintus kriterijus atitinkantys asmenys: Rusijos diplomatai, disidentai, pervežimo bendrovių darbuotojai, ES piliečių šeimų nariai, taip pat Šengeno zonos valstybių leidimus gyventi ar ilgalaikes nacionalines vizas turintys rusai.

Taip pat Rusijos piliečiai toliau gali per Lietuvą tranzitu traukiniais keliauti į Kaliningrado sritį ir iš jos.

Draudimas įleisti Rusijos piliečius numatytas Seimo priimtame nutarime dėl nepaprastosios padėties paskelbimo Rusijos ir Baltarusijos pasienyje. Jis galios mažiausiai iki gruodžio 16 dienos imtinai. 

Autoriai: Augustas Stankevičius, Jūratė Skėrytė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode