Parama dėkojame




paliktiLatvijos pilietybės ir migracijos reikalų valdyba (PMRV) 3 255 šalyje gyvenantiems Rusijos piliečiams išsiuntė laiškus su informacija, kad dėl naujų imigracijos įstatymo reikalavimų jiems gali tekti išvykti arba pateikti paraišką dėl kokio nors leidimo gyventi, ketvirtadienį per Latvijos televizijos laidą „Rita Panorama“ („Ryto panorama“) sakė valdybos vadovė Maira Rozė (Maira Ruozė).

Agentūra anksčiau pranešė, kad iki šių metų rugsėjo apie 3,5 tūkst. asmenų nepateikė prašymo išduoti leidimą nuolat gyventi ES arba pakartotinai laikyti valstybinės kalbos egzaminą.

Išsiaiškinta, kad 73 asmenys yra užsienyje, o dar maždaug 200 nėra deklaravę gyvenamosios vietos, todėl M. Rozė laikosi nuomonės, kad jie Latvijoje nebegyvena.

Pareigūnė priminė, kad laikotarpio, iki kada reikia išlaikyti valstybinės kalbos egzaminą ir gauti leidimą nuolat gyventi, pratęsimas dvejiems metams galioja tik tiems Rusijos piliečiams, kurie jau pradėjo paraiškų dėl leidimo nuolat gyventi pateikimo procesą ir jau laikė valstybinės kalbos mokėjimo patikrinimą, bet jo dar neišlaikė.

„Тie, kas nieko nedaro, turi išvažiuoti“, – pridūrė M. Rozė.

Gruodį PMRV patikrins, kas iš tų, kam taikomi konkretūs įstatymo reikalavimai, padavė reikiamus dokumentus, o kas to nepadarė. PMRV valstybės registruose tikrins, ar iš šalies išvyko asmenys, nieko nepadarę dėl savo statuso įteisinimo, ir nusiųs informaciją Valstybės sienos apsaugos tarnybai. Ši turės patikrinti, ar šalyje yra asmenų, turėjusių išvykti, ir prireikus imtis tolesnių veiksmų.

PMRV taip pat išplatino pareiškimą, kad jei Rusijos pilietis, kuriam taikomos imigracijos įstatymo pataisos, vieną kartą nesėkmingai laikė valstybinės kalbos mokėjimo patikrinimą ir iki rugsėjo 1-osios padavė paraišką dėl pakartotinio patikrinimo, jį yra būtina atlikti.

Imigracijos įstatymo pataisos numato, kad jei pakartotinis latvių kalbos egzaminas išlaikomas, asmuo iki gruodžio 31-osios privalo pateikti PMRV dokumentus dėl Europos Sąjungos nuolatinio gyventojo statuso gavimo. Jei pakartotinis latvių kalbos egzaminas neišlaikomas, asmuo gali kreiptis dėl leidimo dar dvejus metus būti Latvijoje.

Atskirais atvejais, kai valstybinės kalbos egzaminas nelaikomas dėl pateisinamų priežasčių, asmuo gali prašyti leidimo dvejus metus gyventi Latvijoje. Tokiais atvejais pateikiant dokumentus reikia pridėti pateisinamų egzamino nelaikymo priežasčių įrodymą. 

Imigracijos įstatymas numato, kad Rusijos piliečiams išduoti leidimai nuolat gyventi 2023 metų rugsėjį liovėsi galioję. Kad galėtų gyventi Latvijoje, šie žmonės turi pateikti prašymą dėl ES nuolatinio gyventojo statuso suteikimo, o tam jie turi pateikti valstybinės kalbos mokėjimo A2 lygiu patvirtinimą ir pažymą, kad turi finansinių išteklių.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode