Parama dėkojame




Naktiniai taikikliai pagerins sąlygas brakonieriams, sako V. Adamkus

salygasNaktinių taikiklių įteisinimas medžioklėje yra ne tik nereikalingas, bet ir pagerintų sąlygas brakonieriauti, sako kadenciją baigęs prezidentas aplinkosaugininkas Valdas Adamkus.

Jis kritikavo Seime priėmimo stadiją pasiekusį projektą medžioklėje leisti naudoti naktinius taikiklius.

„Galėčiau savo nuomonę išreikšti vienu žodžiu: jokiu būdu. Tokio įstatymo nereikia, nes dabartinis reguliavimas yra pakankamai tvarkingas, lankstus ir jo tik turime laikytis“, – pirmadienį BNS sakė V. Adamkus.

„Atrištume rankas nesąžiningiems medžiotojams nakties metu išeiti ir pyškinti į tai, kas pasitaiko po ranka“, – teigė jis.

Anot kadenciją baigusio prezidento, siūlymas padarytų daugiau žalos nei duotų naudos.

„Kyla klausimas, kuriam galui mes keičiame? (...) Svarbiausia, nepagerinkime sąlygų brakonieriams naikinti mūsų turtą“, – tvirtino kadenciją baigęs prezidentas.

„Galvoju, kad Seimo nariai bus sąmoningi ir tokios įstatymo pataisos nepriims“, – pridūrė jis.

Praėjusią savaitę Seimas po svarstymo pritarė, kad būtų įteisintas naktinių taikiklių naudojimas medžioklėje.

Pagal projektą, šiuos prietaisus būtų leidžiama naudoti tik medžiojant šernus ir invazinius gyvūnus, taip sudarant sąlygas geriau reguliuoti jų populiaciją, tačiau gamtosaugininkai ir politikai pabrėžia, kad bus neįmanoma sukontroliuoti, ar naktiniai taikikliai nebus naudojami ir kitiems žvėrims medžioti.

Dabar naktinius taikiklius naudoti medžioklėje draudžia aplinkos ministro tvirtinamas teisės aktas.

Socialdemokratas Linas Jonauskas siūlė šį draudimą įrašyti į Medžioklės įstatymą po to, kai Seimas, reaguodamas į Rusijos grėsmę, leido naktinio matymo taikiklių naudojimą civilinėje apyvartoje. Anot politiko, jo pataisa turėjo užkamšyti visas landas, kad šie prietaisai neatsirastų medžiotojų rankose, tačiau Seimo Aplinkos apsaugos komitetas jo projektą pakeitė, siūlydamas leisti naktinius taikiklius naudoti medžioklėje.

Po tokio Seimo komiteto sprendimo iš pareigų pasitraukė aplinkos ministro patarėjas Marius Čepulis.

Vėliau tas pats Aplinkos apsaugos komitetas pritarė Laisvės frakcijos narės Ievos Pakarklytės siūlymui vis dėlto drausti naktinius taikiklius, bet praėjusią savaitę Seimas atmetė jos pataisą.

Po ketvirtadienio balsavimo L. Jonauskas ir premjerė Ingrida Šimonytė jau registravo siūlymą vis dėlto neleisti medžioti naudojant naktinius taikiklius ir jų priedus, pritvirtintus prie optinių taikiklių. 

Taip pat siūloma drausti medžioklę medžiokliniais lankais, naudoti kovinių ir agresyvių veislių šunis.

I. Pakarlytė su kitais parlamentarais siūlo, kad jeigu vis dėlto būtų priimtos naktinius taikiklius leidžiančios pataisos, jos pradėtų galioti ne anksčiau kaip 2025 metų rugsėjį.

Tuo metu Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas Virginijus Kantauskas teigia, kad leidimas naudoti naktinius taikiklius ne tik leistų efektyviau kovoti su afrikiniu kiaulių maru, bet ir formuotų „vakarietiškus standartus atitinkančią medžioklės kultūrą Lietuvoje“.

„Buvome vienintelė šalis, besiribojanti su Rusija ir Baltarusija, kurioje ginklus turintys medžiotojai, negalėjo naudotis naktiniais taikikliais. Kartu tai ir daug efektyvesnė kova su afrikiniu kiaulių maru. Galėdami medžioti šernus tamsiuoju paros metu ne su prožektoriumi, o naktine įranga, be abejonės, padidinsime ir kovą su jų nešama liga, jau sunaikinusią šalies kiaulių ūkius bei užtikrinsime gyvūnų gerovę“, – BNS atsiųstame komentare sakė V. Kantauskas.

Jis pabrėžė, kad apie elnių, stirnų ar briedžių medžioklę naudojant naktinius taikiklius, negali būti jokios kalbos. 

Galutinai apsispręsti dėl Medžioklės įstatymo pataisų Seimas planuoja ketvirtadienį.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode