Marcinkevičius




Ekosisteminės paslaugos: kas tai ir kaip efektyviai ir nedarant žalos aplinkai jomis naudotis?

naudotisEkosistemų teikiamos paslaugos dažnai visuomenės yra laikomos neišsenkančiomis ir nemokamomis, jos nėra pakankamai žinomos ir pripažįstamos bei tinkamai vertinamos. Žmogaus veikla daro didelį ir dažniausiai neigiamą poveikį biologinei įvairovei, ekosistemoms ir jų funkcijoms, taip pat ir ekosisteminėms paslaugoms. Tam, kad ekosistemų teikiamos paslaugos būtų naudojamos kuo efektyviau, o biologinei įvairovei ir ekosistemoms nebūtų daroma žala, parengtos rekomendacijos viešojo ir privataus sektoriaus atstovams.

Gamta ir biologinė įvairovė yra visuomenės sveikatos ir gerovės pagrindas. Švarus oras, grynas vanduo, maisto produktai, potvynių, kenkėjų ir ligų, klimato reguliacija, žemės ūkio kultūrų apdulkinimas, estetinis pasigerėjimas, rekreacija – visa tai ir daugiau yra nauda, kurią gauname iš gamtos. Mokslininkai ir aplinkosaugininkai ryšį tarp žmonių gerovės ir gamtos teikinių vadina ekosisteminėmis paslaugomis. 

Labai svarbu vertinti ekosistemų būklę, jų gebėjimą teikti paslaugas ir tų paslaugų kokybę bei integruoti šį vertinimą į sprendimų priėmimą. Tai ne tik leidžia geriau ir visapusiškai saugoti mūsų gamtą, bet ir padės užtikrinti dabartinių bei ateities kartų socialinę ir ekonominę gerovę.

Aplinkos ministerija 2021-2023 m. vykdė projektą, kurio tikslas buvo suformuoti ir parengti visuomenei svarbių ekosistemų ir jų teikiamų paslaugų kokybei išlaikyti, atkurti ir gerinti Lietuvoje rekomendacijas.

Įgyvendinus projektą parengtoje studijoje pateikta, kaip ekosisteminių paslaugų vertinimas galėtų būti integruojamas į biologinės įvairovės ir kraštovaizdžio apsaugos, miškų ūkio, žemės ūkio, teritorijų planavimo, poveikio aplinkai vertinimo, želdynų apsaugos ir tvarkymo, vandenų sektorius.

Studijoje pateiktos esamos situacijos ir gerosios praktikos analizės, ekosisteminių paslaugų ekonominis vertinimas ir apsisaugojimo nuo gamtinių grėsmių esamų sąnaudų nustatymas, potencialios administracinės naštos įvertinimas, pasiūlymai dėl teisės aktų pakeitimo, kuriuos Aplinkos ministerija įvertins planuodama tolesnius teisėkūros procesus ekosisteminių paslaugų srityje.

Studijoje politikos formuotojams siūloma parengti ekosistemų sąrašą pagal ES ekosistemų tipologiją ir Lietuvoje vertinamų ekosistemų paslaugų sąrašą pagal bendrąją tarptautinę ekosisteminių paslaugų klasifikaciją lietuvių kalba, užtikrinti jo atnaujinimą laiku, parengti ekosisteminių paslaugų identifikavimo ir vertinimo metodiką, ekosisteminių paslaugų ekonominio vertinimo įverčius.

Kviečiame susipažinti su projekto „Nacionalinės studijos apie ekosistemų ir jų teikiamų paslaugų vertinimo integravimą į sprendimų priėmimo procesus viešojo administravimo ir ūkio sektoriuose parengimas“ studija.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode