Parama dėkojame




Arkiv. S. Ševčukas: gyvybinės erdvės sukūrimas – tai yra pergalė

erdvesPaskutiniojoje savaitinėje apžvalgoje Ukrainos graikų apeigų katalikų didysis arkivyskupas Sviatoslavas Ševčukas padėkojo popiežiui už dar vieną humanitarinę siuntą ir kalbėjo apie krašto ateitį, kuri negali apsiriboti vien teritorijų išlaisvinimu.

„Kenčiančių žmonių, ypač pietų Ukrainoje, vardu norėčiau padėkoti Šventajam Tėvui už dar vieną humanitarinę misiją. Šiomis dienomis kardinolas Konradas Krajewskis lankėsi Ukrainoje su dar vienu humanitariniu konvojumi. Turėjau galimybę pabendrauti su kardinolu, kuris apsilankė mūsų bazilijonų vienuolyne Chersone, atvežė mums maisto produktų ir būtiniausių reikmenų. Šiandien norime padėkoti visiems, kurie nepamiršta Ukrainos skausmo, Kachovkos hidroelektrinės užtvankos sugriovimo aukų skausmo“, – kalbėjo didysis arkivyskupas savaitinėje apžvalgoje.

Tačiau, pasak jo, yra ir vienas vilties spindulys: birželio gale, švenčiant Ukrainos konstitucijos dieną, prezidentas Volodymyras Zelenskis pristatė šalies reformos planą, kurį iš tiesų būtų galima pavadinti karą laimėjusios Ukrainos manifestu. Svarbu yra tai, kas vadinama pergale.

„Mes visi pradedame suprasti, kad pergalė – tai ne tik visų Rusijos užimtų teritorijų deokupacija ir 1991 metų sienų atkūrimas. Pergalė reiškia gyvenimo erdvės atgimimą visoje Ukrainos teritorijoje. Mums būtų labai svarbu išgirsti, kad mūsų valdžia tradicines šeimos vertybes laiko kertiniu Ukrainos pertvarkymo akmeniu. Neįmanoma kalbėti apie Ukrainos pergalę, kai jauni ukrainiečiai nesijaučia ramūs gimdyti savo vaikų Ukrainoje. Ukrainos pergalė reikš po visą pasaulį išsibarsčiusių mūsų tėvynės vaikų sugrįžimą, sugrįžimą, kad ją atkurtų, tų, kurie dabar svetur“, – kalbėjo Ukrainos Graikų Katalikų Bažnyčios ganytojas. 

Jis priminė prezidento žodžius, jog ukrainiečiai negali likti tik pigia darbo jėga Europoje ir kad kraštas laukia jų sugrįžtant. Šis požiūris, pasak didžiojo arkivyskupo, įvairiais aspektais sutampa su Graikų Katalikų Bažnyčios strateginiu sielovadiniu planu iki 2030 metų, kurį galima vadinti karo paliktų žaizdų sielovadiniu gydymu. Keturi penktadaliai ukrainiečių savo šeimoje arba tarp savo artimųjų turi žuvusių ir sužeistų kare.

„Ateitis įmanoma tik tada, kai savo gimtojoje Ukrainoje atgaivinsime, atkursime gyvenimo erdvę: oraus gyvenimo – gyvenimo, kuris gimsta, auga, klesti mūsų gimtojoje žemėje“, – pakartojo S. Ševčukas.

„Šiandien prašome: Dieve, palaimink mūsų tėvynę, palaimink šiuos gerus ketinimus! Palaimink mūsų merginas ir vaikinus fronte, kurie šiandien aukoja savo gyvybes, kad sukurtų erdvę gyvenimui. Jie miršta, kad Ukraina gyventų. Dieve, palaimink mūsų Tėvynę, mūsų žmones, Ukrainos vaikus savo teisinga dangiškąja taika!“, – meldė didysis arkivyskupas. (RK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode