Sprogimas

Praktiką Lietuvoje pradėjo rekordinis skaičius medicinos personalo iš užsienio

praktikaPernai Lietuvoje praktiką pradėjo rekordinis skaičius medicinos darbuotojų iš užsienio. Kaip rodo Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos duomenys, 2022 m. išduotos 226 licencijos užsienio piliečiams, teikti įvairias su medicina susijusias paslaugas Lietuvoje.

Toks didelis specialistų iš užsienio skaičius fiksuojamas pirmą kartą. Kaip nurodo sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas, augimą lėmė karas Ukrainoje – didžioji dalis atvykusių į Lietuvą medicinos personalo yra būtent iš šios valstybės.

„Jei įprastai per metus išduodama apie 40 licencijų užsienio medikams, tai pernai šis skaičius buvo viršytas keliolika kartų. Tokį spartų augimą lėmė išaugęs medicinos personalo iš Ukrainos srautas – trys iš keturių užsieniečių pradėjusių darbą Lietuvoje buvo iš šios valstybės. Ukrainiečių pasirinkimą lėmė ir geografinis artumas, ir bendros palankios socialinės sąlygos, sudarytos pabėgėliams nuo karo“, – nurodo A. Pečkauskas.

Akreditacijos tarnyba pernai išdavė 119 licencijų gydytojams, odontologų gretas papildė 68 specialistai iš užsienio. Taip pat šalies ligoninėse ir slaugos namuose darbą pradėjo ir 39 slaugytojos užsienietės.

Didžioji dalis atvykusių yra iš Ukrainos, kitos dažniausios kilmės šalys – Rusija ir Baltarusija. Tačiau buvo specialistų ir iš egzotiškesnių šalių. Pavyzdžiui, dokumentus verstis praktika susitvarkė bendrosios praktikos gydytojai iš Sirijos ir Egipto, chirurgas iš Afganistano. Lietuvių burnos higiena pasirūpinti buvo pasiruošęs ir vienas odontologas iš Egipto.

Pasak Akreditavimo tarnybos vadovo Tado Žentelio, dažnai užsieniečiai kartu su licencijomis versti praktika Lietuvoje susitvarko ir gerosios praktikos pažymas, kurios suteikia galimybę dirbti visoje Europos Sąjungoje.

„Didžioji dalis užsienio piliečių kartu su licencija verstis praktika Lietuvoje susitvarko ir gerosios praktikos pažymas, kurios suteikia galimybę dirbti visoje Europos Sąjungoje. Geroji žinia, kad jie svarsto Lietuvą kaip profesinės veiklos alternatyvą, vadinasi tampame patraukia šalimi trečiųjų šalių medikams. Blogoji –  visoje Europos Sąjungoje jaučiamas išaugęs medicinos personalo poreikis, tad vyksta globali konkurencija dėl šių specialistų. Neįsitvirtinus arba negavus tinkamų sąlygų, šių specialistų greitai Lietuvoje nelieka“, – sako T. Žentelis.

Norint verstis medicinos praktika Lietuvoje, trečiosios šalies užsienio pilietis pirmiausia turi kreiptis į Akreditavimo tarnybą dėl užsienyje įgytos profesinės kvalifikacijos pripažinimo, pateikdamas asmens tapatybę, išsilavinimą (įgytą profesinę kvalifikaciją),  ir darbo stažą patvirtinančius dokumentus. Tarnyba, gavusi visus reikalingus dokumentus, per tris mėnesius priimą sprendimą dėl profesinės kvalifikacijos pripažinimo, jei nereikia papildomai tikslinti pateiktų dokumentų. Pripažinus profesinę kvalifikaciją asmuo gali kreiptis dėl licencijos išdavimo. Licencijai gauti asmuo privalo pateikti sveikatos pažymą, darbo stažo, kvalifikacijos tobulinimosi dokumentus, taip pat išlaikyto valstybinės kalbos egzamino pažymėjimą. Išimtis dėl kalbos mokėjimo reikalavimo taikoma Ukrainos piliečiams, kuriems yra suteiktas laikinas prieglobstis Lietuvoje. 

Akreditavimo tarnyba 2021 m. išdavė 46 licencijas užsienio piliečiams, 2020 m. išduota 34 licencijos.

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode